18 februari 2025
Inheemse vegetaties – Juist beheer en monitoring zorgen voor een beter resultaat!
Het steeds intensievere landgebruik van de afgelopen decennia bedreigt ons ecosysteem. Door versnippering van leefgebieden, het gebruik van pesticiden en de teelt van monoculturen neemt het aantal dier- en plantsoorten af. Opvallend is dat veel soorten zich tegenwoordig eerder thuis voelen in stedelijke dan in landelijke omgevingen. Zo broedt de scholekster steeds vaker op daken.
Ook bij de flora zien we deze verarming. Door verstening en intensief gazonbeheer zijn veel kruiden verdwenen of nauwelijks nog zichtbaar in het stadsbeeld.
HEEM brengt hier verandering in. Op basis van gedegen bodemonderzoek stelt HEEM gebiedseigen mengsels samen die geschikt zijn voor de betreffende locatie. De mengsels bestaan uitsluitend uit autochtoon-inheems of inheems zaaimateriaal. Klik hier voor meer informatie over ecologisch verantwoord zaaien.
Aanleg en beheer
RANOX werkt nauw samen met HEEM om kruidenrijke vegetaties aan te leggen op plekken waar inzaaien een meerwaarde biedt. Om een stabiele vegetatie te creëren, onderhouden we deze op ecologische wijze gedurende de eerste drie tot vijf groeiseizoenen.
Het beheer van een vegetatie vraagt om kennis en kunde. Onze medewerkers beschikken over specifieke soortkennis, waardoor tijdens het beheer op soortniveau kan worden ingegrepen. Welke soorten maai je bijvoorbeeld af wanneer ze overwoekeren en welke laat je juist staan? Door deze kennis kunnen we natuurvolgend, oftewel ecologisch, beheren.
Monitoring
Met de Heem-app maken we resultaten tastbaar en zichtbaar, zodat we de ontwikkeling van de vegetatie kunnen monitoren. De applicatie geeft bijvoorbeeld inzicht in het herstel van bepaalde soorten en regelmatig zien we zeldzame, niet ingezaaide soorten terugkeren in onze bermen.
De opdrachtgever ontvangt na elke monitoring een rapport met de bijbehorende grafieken en deze digitale omgeving is op elk moment toegankelijk. Zo kan de ontwikkeling ook naar buiten toe verantwoord worden. Onze RANOX-medewerkers monitoren de vegetatie drie keer per jaar, zodat er geen soorten gemist worden en de ontwikkeling per groeiseizoen gevolgd kan worden.
Zo werken we samen met de natuur aan kruidenrijke bermen, het herstel van onze ecosystemen en de bevordering van onze gezondheid.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Stel gerust uw vraag via info@ranox.nl
Webinar
Meer weten over dit onderwerp en monitoring meld je dan aan voor ons Webinar op 18 maart 2025 over: "Verantwoord zaaien, beheren en monitoren ten behoeve van insecten."