RANOX-project: uilen beschermen langs de snelweg

15 mei 2023

Langs de A7 bij Marum komen veel (kerk)uilen voor. Muizen zijn hier een gemakkelijke prooi omdat ze opschrikken van het verkeer. Ideaal voor de uilen om op de hectometerpaaltjes hun kans af te wachten. Het jagen op deze locatie loopt alleen niet altijd goed af voor de uilen. Wanneer ze opvliegen, zorgt de turbulentie op de snelweg er namelijk voor dat ze hun jachtpartij niet overleven. Om dit te voorkomen, heeft RANOX-partner Frisia Groep uilenpalen en ‘hectometerrolletjes’ geplaatst.

De rolletjes zitten vast op de hectometerpaaltjes. Het werkt zo: als de uil zijn pootjes klemt om het rolletje, draait deze zo rond dat de uil weer op moet stijgen. Iets verderop in de berm kan het dier plaatsnemen op een T-vormige uilenpaal van gerecycled kunststof. Deze is drie meter hoog en staat minimaal vijf meter van de berm af. Dit is een veilige plek: zo wordt de kans op gevaarlijke situaties veel kleiner en kunnen ze blijven jagen.

Eerdere projecten een succes voor de uil

In totaal plaatst Frisia Groep 140 uilenpalen en hectometerrolletjes: op drie trajecten van in totaal 13,4 kilometer. De komende vijf jaar wordt het project gemonitord. Op andere plekken in het land zijn deze maatregelen al eerder genomen: daar zijn het aantal ‘uilenslachtoffers’ afgenomen met gemiddeld 70 tot 80 procent. Een veelbelovend project!

Meer weten?

Bekijk de video (klik hier).

[caption id="attachment_3549" align="alignleft" width="600"] Hectometerrolletje. Foto Elwin Baas/RTV Noord[/caption]

 

 

 

 

 

[caption id="attachment_3550" align="alignleft" width="600"] Uilenpaal. Foto Elwin Baas/RTV Noord[/caption]