RANOX-project: zo houden we de heide open

27 februari 2023

Een mooi RANOX-project in Gelderland: onze partner Van de Haar Groep is volop bezig met het verwijderen van opslag in verschillende natuurgebieden. Door jonge boompjes te verwijderen blijven de heidegebieden open. 

Dit project is in opdracht van Geldersch Landschap & Kasteelen. Het gaat om zo’n 100 hectare heidegebied aan de noordkant van de Veluwe: De Haere, De Delle en Pollense Veen. Zonder beheer groeit de heide langzaam dicht. Er schieten namelijk steeds meer boompjes op, zoals berken en grove dennen. Deze verspreiden zich gemakkelijk. Van de Haar Groep trekt de jonge boompjes (jonger dan drie jaar) uit en zaagt oudere bomen laag bij de grond af zodat ze niet meer uitlopen. Op deze manier blijft de heide open.

Elektrisch gereedschap voor minder hinder

In deze kwetsbare Veluwse natuurgebieden kan je niet met zwaar materieel aan de slag. De meeste werkzaamheden gebeuren daarom met handgereedschap, zoals elektrische bosmaaiers. Dit zorgt voor minder geluidshinder voor dieren en recreanten. Met de inzet van elektrisch gereedschap is er ook geen uitstoot van uitlaatgassen.

Bewust werken in de winter

Van de Haar Groep voert alle werkzaamheden bewust uit in de wintermaanden. De meeste amfibieën en reptielen hebben nu namelijk een beschutte plek opgezocht, weg van waar de werkzaamheden plaatsvinden. Ook zijn er nu minder wandelaars, fietsers en andere recreanten.

Verder lezen?

Kijk op de website van Van de Haar Groep.