Amfibieën krijgen thuis in natuurinclusieve woonwijk

25 mei 2022

Een fijnere leefomgeving in Scherpenzeel: dat krijgen de amfibieën die nu nog leven op de plek waar straks de wijk De Nieuwe Koepel verrijst. RANOX-partner Van de Haar Groep plaatste onlangs een amfibiescherm om bij te dragen aan de verhuizing van deze populatie.

Eén van de soorten die in het gebied leeft, is de beschermde poelkikker. Dit is de allerkleinste groene kikker die in Nederland voorkomt.

Van de Haar Groep plaatste het amfibiescherm van 1.500 meter onder begeleiding van een ecoloog van Econsultancy. Het scherm omringt het bouwgebied en bestaat uit palen met een speciaal, stevig doek. Het scherm is 40 centimeter hoog en is zo’n 10 centimeter diep ingegraven. Zo komen er geen nieuwe amfibieën meer het terrein in.

 

Emmers en vangnetten voor amfibieën

De amfibieën zijn in het voorjaar van 2022 opgevangen in speciale emmers en vangnetten. Vrijwilligers haalden dagelijks de emmers en netten leeg. De amfibieën, zoals de poelkikker en de kamsalamander, verhuizen naar een natuurinclusieve nieuwbouwwijk even verderop: De Akkerwinde. Verder zijn er ook andere dieren verhuisd, zoals geelgerande watertorren en driedoornige stekelbaarsjes.

Meer informatie?

Meer weten over de plaatsing van fauna- en amfibieschermen? Kijk op onze website. Of neem contact op met één van onze projectleiders.