Aziatische duizendknoop binnen één jaar succesvol bestreden met de Roots Reset

11 augustus 2020

Met een nieuw ontwikkelde methode heeft RANOX natuuraannemer succesvol Aziatische duizendknoop binnen een jaar volledig verwijderd van een proeflocatie. Deze nieuwe methode werkt door middel van het vermeerderen van al aanwezige anaerobe bacteriën op een groeiplaats van Aziatische duizendknoop, een zogenaamde ‘Roots Reset’.

Afdekken en zuurstofarm maken

In 2019 is op een terrein van de Provincie Gelderland in de omgeving van Wageningen een praktijkproef gestart met Roots Reset als methode Aziatische duizendknoop te bestrijden.

Eerst is de aanwezige, bovengrondse, Aziatische duizendknoop weggemaaid. Vervolgens is door de bodem het CleaRoot-granulaat (materiaal in korrelvorm) gemengd waarbij tegelijkertijd de nog aanwezige wortels kleiner gefreesd zijn. De bodem is natgemaakt en afgedekt met een speciaal zuurstofdicht folie. CleaRoot voedt specifieke microben die al in de bodem aanwezig zijn. Hierdoor groeien deze microben snel en verbruiken ze alle beschikbare zuurstof in de grond. Binnen twee dagen is het zuurstofniveau gedaald tot minder dan één procent. Door afwezigheid van zuurstof vindt verdere fermentatie plaats. Dit proces is schadelijk voor de wortels van invasieven; de wortels sterven binnen zes maanden af.

Geen duizendknoop meer na één jaar

Een jaar nadat het zeil verwijderd is blijkt op twee van de drie proeflocaties de duizendknoop volledig verdwenen. Op de derde proeflocatie is het zeil binnen twee maanden gescheurd waardoor daar nog Aziatische duizendknoop aanwezig is.

De resultaten uit deze proef laten zien dat het mogelijk is om binnen één jaar een groeiplaats van Aziatische duizendknoop effectief te bestrijden. Door vervolgens een kruidenrijk mengsel in te zaaien geef je bovendien een impuls aan de biodiversiteit. De werkwijze en resultaten van de proef zijn beschreven in een zojuist gepubliceerd rapport.

Ideaal voor grondbanken en bouwterreinen

Bestrijding van Aziatische duizendknoop met een Roots Reset heeft zich in de praktijk bewezen en is klaar om toegepast te worden op andere locaties. Het is een ideale methode om toe te passen op locaties waar je snel en effectief van aanwezige Aziatische duizendknoop af wilt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grondbanken of bouwterreinen.

Samenwerkingsovereenkomst Soilwise & RANOX natuuraannemer

Om de methode succesvol uit te blijven voeren en verdere kennis te ontwikkelen heeft RANOX natuuraannemer een samenwerkingsovereenkomst getekend met de ontwikkelaar van de Roots Reset-methode: Soilwise. Met de samenwerkingsovereenkomst spreken Soilwise en RANOX natuuraannemer met elkaar af de komende tijd verder te werken aan de perfectionering van deze methode en hier actief kennis over uit te wisselen.

Deze pagina is geüpdatet in februari 2022.