Bestrijding van de Japanse Duizendknoop

17 mei 2024

In het Raabos in Hilversum groeit de Japanse Duizendknoop. Deze plant is door de mens naar Nederland gehaald als sierplant en verspreidt zich nu overal waar hij maar terechtkomt. Deze invasieve exoot kan veel schade aanrichten aan inheemse vegetaties, infrastructuur zoals wegen en spoorwegen, en funderingen. Het is daardoor een ongewenste soort.

Ook in het Raabos is de soort ongewenst omdat het de inheemse vegetatie in gevaar brengt. Juist deze vegetatie is van cruciaal belang. Onze inheemse bestuivers en andere insecten zijn frequente bezoekers van de vegetatie en zijn hier veelal van afhankelijk voor de voortplanting.

RANOX partner Van de Haar Groep is in opdracht van het Goois Natuurreservaat begonnen om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Het is hierbij erg belangrijk dat alle wortels afsterven omdat elke overgebleven wortel kan leiden tot verdere besmetting en verspreiding van de plant. Hiervoor wordt de Roots Reset methode gebruikt, een bewezen en effectieve methode. Om de gebruikers te informeren over deze methode zijn er informatieborden geplaatst door het Goois natuurreservaat.