21 mei 2025
Biodiversiteit in beeld.
Het is mei en dat betekent dat onze ecologisch adviseurs weer begonnen zijn met het monitoren van bloemenweides. De afgelopen jaren hebben we al veel terreinen ecologisch omgevormd. Vaak gazons binnen de bebouwde kom, die niet echt een andere functie hebben, maar soms ook bermen en zelfs rotondes!
Omvormen gazons
Voordat we een terrein omvormen, maken we altijd een analyse van de omgeving. Hierbij letten we bijvoorbeeld op de bodem, schaduw, functie, verbindingen en de al aanwezige vegetatie. Op basis hiervan maken we een inrichtingsplan voor dier, plant en mens.
Buiten de bebouwde kom sluiten we aan bij de natuurlijke vegetatie. In dorpen en steden is de beplanting over het algemeen gecultiveerd en de bodem is in veel gevallen al verstoord geweest. Inzaaien is dan een goede en snelle oplossing.
Heem en de Bonte Berm
Het inzaaien doen we in samenwerking met Heem, omdat we dan zeker weten dat het zaad inheems is en bij het gebied en de bodem past. Maar ook dat er een goede balans is tussen een- en meerjarigen en dat er het hele groeiseizoen bloemen bloeien.
Insecten hebben baat bij een lange bloeiboog. Op sommige locaties maken we daarom een ‘Bonte Berm’. In dit concept combineren we inheems zaaigoed met verwilderende bloembollen (stinzebollen). Deze zorgen in februari/maart al voor de eerste bloei. Zo kunnen ook de vroege insecten voedsel vinden in de ‘bonte berm’.
Heem monitorings-app
We zaaien en planten in de herfst, waarna we minimaal 3 jaar lang, elk jaar in mei, juli en september de ontwikkeling monitoren. In mei is het eerste monitoringsmoment van het jaar, de gewassen beginnen dan al te groeien en we kunnen ook al een inschatting maken van wat er de komende maanden nog meer tot bloei komt.
Hiervoor gebruiken we de monitorings-app van Heem. Per soort voeren we allerlei gegevens in: hoeveelheid, spreiding, dominantie en wat nog meer opvalt. We kijken naar hoe het zaaigoed het doet en ook naar welke soorten zich spontaan hebben gevestigd.
Dankzij de Heem-app hebben we de ontwikkeling overzichtelijk op één centraal punt staan. Na het locatiebezoek maken we voor onze opdrachtgever een interactief rapport met tekst en beeld van het monitoringsmoment. Op deze manier ontstaat op lange termijn een goed beeld van de ontwikkeling van het gebied.
Beheer en ontwikkeling duurzame vegetatie
Als dat nodig is kunnen we het beheer aan de hand van de monitoringsresultaten bijstellen, maar we grijpen niet te snel in. Natuur heeft de tijd nodig om zich te ontwikkelen, met die ontwikkeling verbetert de bodem en ontwikkelt de insectenpopulatie zich. Hier profiteren weer andere diersoorten van en zo ontstaat er een robuust leefgebied voor allerlei soorten. Zo brengen we Biodiversiteit in beeld!
Foto: Bonte Berm Bordewijklaan Groningen, door partner Frisia Groep