Vleermuiskasten in Amsterdam

15 augustus 2023

Onze partner HOEK is dit voorjaar benaderd voor het plaatsen van vleermuiskasten in Amsterdam.
In verband met een renovatie bleek uit aanvullend onderzoek het uitvoeren van mitigerende maatregelen nodig.

Tijdig aanvragen is belangrijk
Tijdige aanvraag is belangrijk bij mitigerende maatregelen voor vleermuizen, liefst lang voor de geplande renovatie. Dat was bij dit project gelukkig het geval. Zo voorkom je vertraging bij de werkzaamheden want vleermuizen moeten de nieuwe kasten namelijk wel vinden en dat duurt minimaal zes maanden. Nog beter is het om een langere gewenningstijd aan te houden.

Kleur en ligging
HOEK gaf bij dit project advies over variatie in kleur, grootte en type. Voor het project in Amsterdam is gekozen voor de kasten VKMP 04 VK MP08 en VK MP07 van VivaroPro. Voor zuid en zuidwest gerichte wanden is de kleur van een kast belangrijk. Donkere kasten worden in zonnige perioden namelijk te warm. Met de huidige klimaatsverandering is dit iets om rekening mee te houden. Door variatie in kleur kunnen vleermuizen de kast met het gewenste klimaat kiezen.

Het beste resultaat
In het te renoveren huizenblok is met inbouwkasten op de historische invlieglocaties uiteindelijk het beste resultaat bereikt. Inbouwkasten, boei- of gootdelen zijn esthetisch en klimaat-technisch uiteindelijk vaak de beste duurzame oplossing.

Monitoring
Het is sterk aan te raden om te monitoren, zo zien we hoe effectief de verschillende kasten zijn.
Wij voeren deze inspecties fysiek uit of regelen het elektronisch via het automatisch registeren van echolocatiegeluiden. De verzamelde data gebruiken we bij toekomstige projecten.

Meer weten over effectief mitigeren met vleermuiskasten?

Meld u dan hier aan voor de Webinar van 7 september!