Faunatoren in Tricht klaar voor gebruik!

7 februari 2019

In het Gelderse Tricht hebben we een bijzondere toren gebouwd. Een faunatoren met plek voor vleermuizen, huismussen en huiszwaluwen!

 

In Tricht, Gemeente West-Betuwe, worden vanwege een wegomlegging en spoorverbreding twee huizen gesloopt. En deze huizen bieden onderdak aan gewone dwergvleermuizen. Om te zorgen dat de vleermuizen een onderkomen houden, zijn wij door ProRail gevraagd om te helpen met de mitigerende maatregelen.

Vleermuizen zitten er warmpjes bij

Als nieuw onderkomen voor de vleermuizen dachten we deze faunatoren uit. Een flink bouwwerk waar ruimte is voor gewone dwergvleermuis, gewone grootoorvleermuis en laatvliegers. De faunatoren heeft meerdere ingangen voor de vleermuizen. Deze kunnen vervolgens in de spouwmuren van de toren hun onderkomen vinden. Extra in deze toren is dat er een warmtebuffer is aangelegd zodat ze er ook in de winter ‘warmpjes bij kunnen zitten’.

De toren is geplaatst in de buurt van een bomenrij en een waterweg. Dit is langs de natuurlijke migratieroutes van vleermuizen. Door de toren langs deze route te plaatsen wordt de kans vergroot dat de vleermuizen hun nieuwe verblijf eenvoudig kunnen vinden.

Andere soorten profiteren mee

Naast de verschillende soorten vleermuizen is er ook gedacht aan andere soorten bij de bouw van het faunatoren. Er zijn huismussenkasten ingemetseld en er zijn ook kommetjes aangebracht waar huiszwaluwen hun nestjes kunnen bouwen. Een mooie extra, want in principe waren er in de gesloopte huizen geen van deze soorten, maar profiteren ze nu toch mee van de bouw van de faunatoren.

Bouwtekeningen en heipalen

Voor ons wat het een bijzonder project om uit te voeren. In veel van onze opdrachten houden we ons bezig met beheerplannen en natuurdoeltypen. Nu gingen we opeens aan de slag met heipalen en bouwtekeningen. Het was voor ons interessant om op deze  manier bezig te zijn met natuurcompensatie en het smaakt zeker naar meer!

Op 18 januari is de sleutel van de faunatoren officieel overhandigt aan Han de Hilster van Pro-Rail. Laat de vleermuizen nu maar komen!