Iedere soort een eigen kast

25 juli 2023

RANOX natuuraannemer heeft veel ervaring en expertise in huis voor het aanbrengen van voorzieningen voor bedreigde diersoorten, zoals vleermuisverblijven. Deze kasten zijn er in alle soorten en maten. We kijken dan ook altijd samen met een ecoloog, welke kast het beste past bij de behoeften van bijvoorbeeld een of meerdere van de 18 in Nederland levende vleermuizensoorten. Een vleermuisverblijf die bovendien geschikt is voor de specifieke locatie.

RANOX-partner Jonkers hoveniers plaatste onlangs bijvoorbeeld vleermuiskraamkasten, vleermuiskasten en vleermuispaalkasten. Vleermuizen zoals bijvoorbeeld de gewone dwergvleermuis hebben verschillende verblijfplaatsen door het jaar heen. Aan deze verblijfplaatsen stellen ze dan ook andere eisen. Een verblijfsplaats kan de functie van kraamverblijfplaats, winterverblijfplaats, zomerverblijfplaats of paarverblijfplaats vervullen.

Ook voor voor vogels zoals de huismus en gierzwaluw hebben wij nestkasten opgehangen en tillen geplaatst. Een til is een mooi alternatief als er geen ruimte is om een nestkast op te hangen. Ook de grotere roofvogels komen aan bod. Zo hebben we in Venlo een mooie kast geplaatst voor de torenvalk.

Naast voorzieningen voor gevleugelde dieren maken we ook diervriendelijke landschapselementen zoals takkenrillen. Hierin kunnen zoogdieren waaronder de egel, een bedreigde diersoort, veilig verblijven, rondscharrelen en naar voedsel zoeken.

Ook een nestkast nodig of behoefte aan advies vanwege mitigerende maatregelen? Bekijk hier meer van onze projecten.

Meer weten over effectief mitigeren met vleermuiskasten? Leer meer op onze gratis webinar.