“Ik wil de status quo van de natuur verbeteren”

12 november 2021

Ze is razend enthousiast en wil opdrachtgevers projecten écht laten beleven: Lena Grunicke is sinds 2021 natuurtechnisch adviseur bij RANOX natuuraannemer (vestiging Veenendaal). Ook werkt ze voor samenwerkingspartner Heem. Wat drijft Lena, wat wil zij met haar werk betekenen? Tijd voor een interview!

Waarom dacht je: bij RANOX natuuraannemer, daar moet ik werken?

“Mijn werk moet mijn passie zijn. Ik wil de status quo van de natuur verbeteren. Dat kan ik bij RANOX natuuraannemer. Ik werkte al langere tijd mee met RANOX-projecten en was dan ook erg blij dat ik dit jaar in dienst kon komen. In mijn werk bedenk je niet alleen mooie plannen, maar je doet er ook echt wat mee. Ik zit namelijk ook aan de praktische uitvoerderskant.”

“Ik houd ervan om écht naar buiten toe te gaan. De flora heeft me altijd al geïnteresseerd. De veranderingen zien, de ontwikkelingen tijdens de seizoenen… Elke locatie is weer anders en vraagt om een andere benadering. Zaden telen, (inheemse) kruidenmengsels maken, inzaaien, monitoren, advies geven: ik maak het graag mee van A tot Z.”

“Daarbij hoort ook meekijken naar het juiste beheer. Voor welk maaibeheer kiezen we, hoe verwijderen we ongewenste soorten en hoe brengen we het stikstofgehalte omlaag? Die uitdaging geeft een goed gevoel.”

 

Die passie voor flora: waar komt dat vandaan?

“Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in Duitsland. Daar was ik altijd veel buiten. Mijn groene vingers heb ik van mijn oma. Haar tuin was haar grote trots. Mijn vader nam me regelmatig mee naar het natuurhistorisch museum in Basel. Ook dat heeft me zeker gevormd tot de natuurliefhebber die ik nu ben.”

“Vanwege mijn ‘groene’ interesses ging ik plantenecologie studeren in Hamburg. Ik kreeg daarna een mooie eerste baan: bij een start-up in Amsterdam. Daar zetten ze urban farming kruidenservice-abonnementen op. Mijn collega’s en ik wilden de bestaande markt duurzamer maken met een mooi alternatief. Dat werkte heel motiverend. En toen kwam natuurlijk RANOX natuuraannemer op m’n pad.”

Waarmee maak jij opdrachtgevers blij?

“Ik besteed veel tijd aan de communicatie. Ik wil opdrachtgevers hun eigen projecten laten beleven: ik laat ze zien waar we mee bezig zien, welke meerwaarde een project heeft. Ik houd ze continu op de hoogte van onze bevindingen en nodig ze uit voor een bezoek in het veld. Ik wil mijn enthousiasme op ze overbrengen, zodat ze zich ook trots gaan voelen. Bij sommige projecten zijn de opdrachtgevers echte pioniers, en dat mogen ze weten ook.”

Wat is jouw groene droom?

“Ik wil nog meer bijdragen aan groen in steden. Ik woon zelf in Amsterdam. Ik zie wat er al allemaal op dit vlak gebeurt én hoe het beter kan. Zoals minder maaien, gebouwen groener maken. In een stad kun je veel mensen tegelijk inspireren, dus ik hoop dat dit soort projecten echt het verschil maken.”

“Ook houd ik me graag nog meer bezig met natuurontwikkelingsprojecten. Alleen planten in de grond zetten is niet per se natuur. Hoe maken we minder intensief gebruik van wat er al is? Hoe laten we de natuur de natuur, en kunnen we minder ingrijpen? Interessante kwesties waar ik graag aan werk.”