Stenen stapelen voor de levendbarende hagedis

14 augustus 2018

Op de braakliggende terreinen rondom station Maastricht Noord komt de levendbarende hagedis voor. Uitbreiding van de parkeerplaats verstoort het leefgebied van deze beschermde diersoort. Als mitigerende maatregel bouwden we twee stapelmuren aan de andere kant van het spoor.

 

Een plek onder de zon

Het zijn twee flinke muren geworden; ruim 5 meter lang, 1,5 meter hoog en 1,5 meter breed. Ze zijn zo breed omdat het terrein vol staat met bramenstruiken, die een smalle muur binnen de kortste keren zouden overwoekeren. De levendbarende hagedissen hebben dan geen plek meer om te zonnen. Een plek om te zonnen en kieren om in weg te kruipen zijn de belangrijkste eisen die de hagedis aan zijn habitat stelt. De muren zijn gemaakt van grès breuksteen uit de Ardennen. Dit materiaal is makkelijk te stapelen, maar ook zo grof dat er vanzelf genoeg kieren ontstaan. In totaal is er 60 ton steen in de muren verwerkt.

 

Verhuizing

De ecologen van Regelink Ecologie & Landschap gaan vervolgens de levendbarende hagedissen op de bouwplaats wegvangen. Wij plaatsten eerder al een faunascherm voor dit doel. De gevangen dieren worden direct weer uitgezet bij de nieuwe staplemuren. Tijdens de bouw van de muren troffen we al enkele levendbarende hagedissen aan. Dat bewijst in ieder geval dat de locatie geschikt is voor dit reptiel. Natuurlijk profiteren ook andere dieren van de muren. Verschillende insecten, amfibieën en kleine zoogdieren kunnen er een plek vinden om te overwinteren.

https://www.youtube.com/watch?v=IRV9hCwmqQs