Van duiker naar faunapassage

9 mei 2019

Duikers onder wegen door kúnnen een belangrijke verbinding bieden aan allerlei soorten fauna. Maar dan moeten die duikers daar wel geschikt voor zijn. In de gemeente Nuenen lagen een aantal duikers met potentie als faunapassage, hiervoor was nog een kleine ingreep nodig. Die ingreep hebben wij verzorgd. De gemeente Nuenen is nu drie faunapassages rijker!

 

Loopstrookjes

Op drie locaties binnen Nuenen stroomt de Hooidonkse Beek onder een weg door. Op die plekken zijn duikers geplaatst, een veel voorkomende manier om waterwegen onder wegen door te laten lopen.

Om te zorgen dat amfibieën en kleine marterachtigen de duikers kunnen gebruiken als faunapassage zijn loopstroken in de duikers geplaatst. De loopstrookjes zijn een soort loopplank langs de wand van de duiker. Ze zijn zo geplaatst dat ze zowel bij zomerpeil als winterpeil gebruikt kunnen worden door fauna.

 

Faunageleiding

Om te zorgen dat de doelsoorten de duikers met loopstoken weten te vinden, is ook gezorgd voor faunageleiding. Dit is gedaan door middel van een faunascherm. Dit ‘stuurt’ fauna naar de duiker. Zo wordt het gebruik van de faunapassages in de duiker gestimuleerd.

Het aanleggen van een loopstrook in duikers of onder een brug zorgt ervoor dat fauna niet meer over de weg hoeft. Dit vermindert verkeersslachtoffers en zorgt voor de verbinding van leefgebieden. Het is een kleine ingreep die op veel plekken toepasbaar is en substantieel bijdraagt aan de veiligheid van leefgebieden!