Wat werkt effectief in de bestrijding van de Aziatische duizendknoop? Terugblik op kennissessie

25 oktober 2021

Wat werkt effectief in de bestrijding van de Aziatische duizendknoop? RANOX natuuraannemer heeft het antwoord op deze vraag gevonden en deelde de lessons learned uit de praktijk, tijdens een kennismiddag in oktober. We blikken graag even terug.

In 2019 voerden we een succesvolle praktijkproef uit op de voormalige vuilstortplaats ‘De Keijenberg’ in Wageningen: met de RootsReset met granulaat. Dit granulaat bestaat uit een specifieke plantaardige mix, is gemakkelijk afbreekbaar en van constante kwaliteit.

Hieruit blijkt: binnen één jaar kunt u een groeiplaats effectief bestrijden. Twee jaar na de proef namen we een kijkje in het veld bij De Keijenberg om de resultaten te aanschouwen. Dit deden we tijdens de praktijkdag van Probos in september en tijdens de RANOX-kennissessie.

Van Aziatische duizendknoop naar rijke kruiden

RANOX-projectleider Bart-Jan Heideveld vertelt: “De locatie is een grote proeftuin voor methoden om de Aziatische duizendknoop tegen te gaan. Voor de RootsReset hebben we in 2019 een proef gedaan op drie vlakken van samen zo’n 600 m2. Met deze methode is de Aziatische duizendknoop daar toentertijd geheel verdwenen. We hebben toen verschillende inheemse kruiden ingezaaid. En nu, twee jaar later, konden we prachtig de resultaten zien: de invasieve exoot is weggebleven en de kruiden groeien goed.

Wat zorgt voor het beste resultaat?

Bart-Jan vervolgt: “Naast onze testlocatie is de Aziatische duizendknoop blijven staan. Daar staat het nu zo’n anderhalve meter hoog. Interessant, dat grote verschil. De RootsReset wordt momenteel al op verschillende locaties ingezet. Per locatie kijk je wat de meest effectieve methode is. Dit hangt onder meer af van wat er nog meer in de buurt groeit, zoals bomen. Soms is het dan voor het beste resultaat noodzakelijk om de RootsReset te combineren met een andere methode, zoals elektrocutie of warm water.”

Over de RootsReset

De RootsReset is een biologische methode die invasieve planten elimineert door in de grond een biologisch proces op gang te brengen. Hierbij worden de wortels afgebroken. Dit gebeurt door het plantaardige granulaat in de grond te laten inwerken, en de grond voor langere tijd af te dekken.

Positief effect op de micro-biodiversiteit in de bodem

Naast de inwerking op de wortels van de Japanse duizendknoop, versterkt het proces dat plaatsvindt tijdens de RootsReset ook het gezonde bodemleven, waaronder diverse belangrijke bodemschimmels en bacteriën. Direct na de beëindiging van het RootsReset-proces is er daardoor een gezonde voedingsbodem aanwezig. Een nieuwe of oorspronkelijke beplanting kan meteen weer aangebracht worden.

Interesse in de RootsReset?

Meer weten over de werking van de RootsReset, of wilt u weten wat wij specifiek voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met Bart-Jan Heideveld, via bartjan.heideveld@ranox.nl of 06-13121937.

Verder lezen:

Bekijk foto's van de uitvoering in 2019

[caption id="attachment_3178" align="aligncenter" width="1024"] Veld vol Aziatische duizendknoop[/caption]

 

[caption id="attachment_3175" align="aligncenter" width="1024"] Uitstrooien van het granulaat[/caption]

 

[caption id="attachment_3181" align="aligncenter" width="1024"] Afdekken van de grond[/caption]

 

[caption id="attachment_3177" align="aligncenter" width="1024"] Het uiteindelijke resultaat na de RootsReset[/caption]