Kleine moeite, groot plezier: de takkenril

1 februari 2023

Een rommelhoekje, bosje of dicht struikgewas: vogels en kleine zoogdieren zijn er dol op. In ons keurige, aangeharkte landschap worden die plekjes alleen steeds zeldzamer. Precies daarom zijn takkenrillen een goed idee. En er pleit meer voor het aanleggen van deze bijzondere ‘haag’.

Een takkenril is eigenlijk een haag van dode, liggende takken, zo’n 1 meter breed, 1 meter hoog en (vele) meters lang. Een takkenril ziet er weinig ingenieus uit. Toch bieden ze heel veel meerwaarde voor de biodiversiteit. Zeker voor kleine zoogdieren zijn ze van belang, dieren die het in toenemende mate moeilijk hebben in ons land.

Rijkdom op de vierkante meter

Zo vinden egels een slaapplek in een takkenril. Kleine marterachtigen gebruiken de rillen om zich van a naar b te verplaatsen, amfibieën en reptielen overwinteren er. Ook vogels profiteren van de takkenrillen: soorten als heggenmus en roodborst broeden en schuilen er. Al dat dode hout maakt bovendien een waardevol aftakelingsproces door. Er groeien schimmels en paddenstoelen, en heel veel insecten vinden er een maaltje. Die insecten zijn weer voedsel voor de vogels en zoogdieren. Zo ontstaat op een paar vierkante meter een heel waardevol leefgebied.

Slim te combineren, veel winst voor natuur

De beste takkenril is niet te dicht: zo kunnen dieren zich er goed in verplaatsen. Takkenrillen doen het goed op een rustige plek aan de rand van bijvoorbeeld een perceel of tussen houtwallen: zo vormen ze een soort groene verbinding in open landschap.

Voor een takkenril kun je hakhout gebruiken maar ook snoeiafval volstaat. RANOX natuuraannemer heeft op verschillende projecten snoeiwerkzaamheden meteen gecombineerd met het aanleggen of bijwerken van een takkenril. Scheelt meteen transport van afvalhout, goed voor het milieu.

Benieuwd wat in uw situatie mogelijk is? Neem vrijblijvend contact op. RANOX natuuraannemer is specialist in natuurgerelateerde werkzaamheden. Onze aannemers werken altijd samen met een ecoloog.

 

Hoofdfoto: Een takkenril in Geldermalsen. Hier zorgt de takkenril voor een belangrijke ecologische verbinding in open landschap. Het verticale hout zorgt voor extra stevigheid.

 

 

[caption id="attachment_3401" align="alignleft" width="768"] Opbouw van een takkenril in Hilversum met dikke stammen als basis. Daartussen komt dunner snoeihout (zie foto hieronder). Dit zorgt voor een betere structuur met meer schuilmogelijkheden voor dieren.[/caption]